Endometrioze sergančių pacienčių savipriežiūros vertinimas
Mokslinis recenzuotas straipsnis
Ieva Šakinytė
Utenos kolegijos Medicinos fakultetas
Danguolė Šakalytė
Utenos kolegijos Medicinos fakultetas
Publikuota 2023-11-24
https://doi.org/10.47458/Slauga.2023.4.30
PDF

Reikšminiai žodžiai

endometriozė
savipriežiūra
savipriežiūros veiksmai

Kaip cituoti

Šakinytė, I. and Šakalytė, D. (2023) “Endometrioze sergančių pacienčių savipriežiūros vertinimas”, Slauga. Mokslas ir praktika, 4(11 (323), pp. 1–8. doi:10.47458/Slauga.2023.4.30.

Santrauka

Santrauka. Endometriozė – tai lėtinė, nuo estrogenų priklausoma, neišgydoma ginekologinė liga, kurios atsiradimo priežastys iki šiol nėra aiškios. Vienas svarbiausių veiksnių tinkamai ligos kontrolei yra sergančiosios įsitraukimas į savipriežiūrą, tikslingai pasirinkti ir taikomi savipriežiūros veiksmai gali padėti sumažinti endometriozės sukeliamus simptomus ir pažeidimus. 

Tyrimo tikslas – įvertinti endometrioze sergančių pacienčių savipriežiūrą.

Atliktas kiekybinis tyrimas, taikant anketinę apklausą socialinėje platformoje Facebook, endometriozės grupėje. Tyrimo metu buvo apklausta
70 suaugusių vaisingo amžiaus (18–49 m.) moterų, kurios serga endometrioze. Duomenų analizei atrinktos 64 anketos. Aprašomajai statistikai taikomas procentinis duomenų pasiskirstymas, analitinei statistikai – ranginės, intervalinės skalės. Dviejų požymių sąsajoms naudotas chi kvadrato (χ²) kriterijus ir statistinio patikimumo reikšmė p < 0,05.

Tyrimo rezultatai ir išvados. Didesnė dalis respondenčių visai netaiko jokių savirūpos veiksmų, nustatytas statistiškai reikšmingas ryšys tarp sirgimo trukmės ir savipriežiūros veiksmų taikymo. Kuo ilgesnė sirgimo trukmė, tuo mažiau taikoma savipriežiūros veiksmų. Taip pat nustatyta, kad efektyviausi savipriežiūros veiksmai, respondenčių nuomone, yra šilumos aplikacijos, mityba ir fitoterapija, o mažiau efektyvūs – joga ir psichoterapija. Tyrimas parodė, kad respondenčių savipriežiūra yra nepakankama valdant endometriozę ir jos sukeltus simptomus.

PDF
Kūrybinių bendrijų licencija

Šis kūrinys yra platinamas pagal Kūrybinių bendrijų Priskyrimas 4.0 tarptautinę licenciją.

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.