Baltijos šalių listinguojamų įmonių kapitalo struktūros sąsajų su vidiniais ir išoriniais veiksniais vertinimas ekonominio šoko metu
Straipsniai
Odeta Pileckaitė
Vilniaus universitetas
https://orcid.org/0000-0001-6788-8524
Rasa Subačienė
Vilniaus universitetas
Publikuota 2023-05-02
https://doi.org/10.15388/batp.2023.50
HTML
PDF

Reikšminiai žodžiai

kapitalo struktūra
ekonominis šokas
išoriniai veiksniai
vidiniai veiksniai
Baltijos listinguojamos įmonės

Kaip cituoti

Pileckaitė, O. and Subačienė, R. (2023) “Baltijos šalių listinguojamų įmonių kapitalo struktūros sąsajų su vidiniais ir išoriniais veiksniais vertinimas ekonominio šoko metu”, Buhalterinės apskaitos teorija ir praktika, (27), pp. 1–21. doi:10.15388/batp.2023.50.

Santrauka

Kapitalo struktūros formavimo ir valdymo sprendimai yra svarbūs instrumentai įmonių finansų valdyme ypač ekonominių sukrėtimų metu. Tad pastarųjų metų iššūkiai (ekonominis šokas) formuoja poreikį įvertinti, kaip įmonių kapitalo struktūra kinta priklausomai nuo išorinių bei vidinių veiksnių. Tyrimo tikslas – įvertinti Baltijos šalių listinguojamų įmonių kapitalo struktūros kitimo tendencijas bei sąsajas su vidiniais ir išoriniais veiksniais. Tyrimo objektas – Baltijos šalių listinguojamų įmonių kapitalo struktūra, jos sąsajos su išoriniais ir vidiniais veiksniais ekonominio šoko metu. Siekiant įgyvendinti tyrimo tikslą, taikomi regresinės, koreliacinės, ekspertinio vertinimo, sintezės, lyginamosios analizės metodai. Remiantis koreliacine analize buvo identifikuota, jog Baltijos listinguojamų įmonių kapitalo struktūra kinta priklausomai nuo analizuojamo periodo, o pokyčiai labiausiai yra sąlygojami tokio vidinio veiksnio, kaip grynasis pelningumas. Remiantis regresine analize buvo nustatyta, jog ekonominio šoko metu labiausiai įsiskolinimo koeficientas buvo veikiamas mokestinės naštos. Tai iš dalies parodo, jog ekonominio šoko metu Baltijos listinguojamų įmonių kapitalo struktūra buvo labiau veikiama išorinių veiksnių.

HTML
PDF
Kūrybinių bendrijų licencija

Šis kūrinys yra platinamas pagal Kūrybinių bendrijų Priskyrimas 4.0 tarptautinę licenciją.

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.

Skaitomiausi šio autoriaus(ų) straipsniai