Language Policy at Universities in the Process of Internationalisation: Vilnius University Students’ Views - Kriaučiūnienė, Roma; Šlikaitė, Rasa (Verbum, 2022)
Leksinė ekspansija yra ir labai patraukli, bet taip pat ir greitai nuvilianti lingvistikos tyrinėjimų sritis. Viena vertus, ji gali atskleisti daug turiningų įžvalgų apie kalbą ir jos vartotojus, nes nauji žodžiai atspindi kalbinę tam tikros bendruomenės situaciją, jos mąstyseną, pažiūras, naujų žodžių vartosenos modelius. Kita vertus, beveik neįmanoma išsamiai pateikti pačių naujausių leksikos pokyčių. Nepaisant tokių tyrimų sudėtingumo, jie yra vertingi, nes nauji žodžiai yra esminis bet kurios gyvosios kalbos studijų ir mokymo bei mokymosi elementas. Tyrimas grindžiamas naujų, nuo 2004 metų įtrauktų į Oksfordo anglų kalbos žodyno ( OED) elektroninę versiją ( į imtį įeina įvairių semantinių laukų bei skirtingos kilmė nauji, jau pripažintos vartosenos žodžiai) analize. Šiame straipsnyje dėmesys yra skiriamas šių žodžių darybos procesams, tikintis atrasti, kurie darybos būdai prisideda prie dabartinės anglų leksikos plėtros ir kurie iš jų yra dažniausiai vartojami. Tikslui pasiekti yra keliami šie uždaviniai: 1) naujų žodžių sampratos apibrėžtis ir anglų kalbos leksikos plėtros procesų apžvalga; 2) naujų šiuolaikinės anglų kalbos žodžių, pateikiamų Oksfordo anglų kalbos žodyno (OED) elektroninėje versijoje, darybos būdų nustatymas. Šiame tyrime taikyti kiekybiniai ir kokybiniai tyrimo metodai. Rezultatai rodo, kad naujų žodžių sąvoka nėra paprasta anglų kalboje. Naujausiai kalbinėje bendruomenėje pripažintai ir vartojamai leksikai apibūdinti sinonimiškai yra naudojami tiek terminas „naujadaras“, tiek sąvoka „naujas žodis“. Tyrimas atskleidė, kad derivacija, trumpiniai ir dūriniai yra dažniausiai naudojami žodžių darybos būdai naujos leksikos kūrimo procesuose. Semantinė kaita taip pat reikšmingai prisideda prie dabartinio žodyno plėtros. Pažymėtina, kad analogijos pagrindu sudaroma daugybė naujų žodžių. Kiti žodžių darybos būdai yra naudojami retai arba visai nenaudojami. Tyrimo rezultatai atitinka ankstesniuose tyrimuose pastebėtas leksikos plėtros tendencijas.