SUTARTINĖ BENDROVĖS TEORIJA IR AKCININKŲ INTERESŲ PIRMENYBĖS PRINCIPAS - Lauraitytė, E. (Teisė, 2014)
Straipsnyje analizuojamos bendrovių teisės doktrinoje dominuojančios sutartinės bendrovės teorijos tezės, įtvirtinančios akcininkų interesų pirmenybės principą. Taip pat aiškinamos sutartinės bendrovės teorijos, ją papildančios ekonominės atstovavimo teorijos ir akcininkų interesų pirmenybės principo sąsajos; analizuojami ir pagrindiniai sutartinės bendrovės teorijos argumentai, pagrindžiantys akcininkų interesų pirmenybės principą, ir šiam principui oponuojančios pozicijos ekonominės teisės analizės paradigmoje.The article analyses the shareholders primacy principle stated by the contractual theory of the corporation, a dominant theory of a corporate law scholarship. The article explains the links between contractual theory, the supplementing economic agency theory and shareholders primacy principle; it also discusses the main arguments supporting application of this principle as well as opposing views in the economic analysis of law paradigm.