BAUSMĖS VYKDYMO ATIDĖJIMAS IR AKTUALIOS JO TAIKYMO PROBLEMOS - Simanaitytė, Eglė (Teisė, 2016)
Probacijos sistemos Lietuvoje koncepcijoje konstatuota, kad vienas iš pagrindinių baudžiamosios justicijos Lietuvoje trūkumų – dažnas ir ilgalaikis laisvės atėmimo bausmės taikymas. Taikyti su laisvės atėmimu nesusijusias priemones skatina Europos Tarybos Ministrų komiteto rekomendacijos1, kuriose pripažįstama, kad plėsti tokių priemonių taikymą reikalauja pagrindiniai kiekvienos teisinės sistemos principai. Susirūpinimas dėl nerimą keliančių kalinimo sąlygų Europos Sąjungoje nuolat reiškiamas ir Europos Parlamente, atitinkamai valstybės narės raginamos imtis skubių priemonių, kad būtų užtikrinta pagarba kalinių pagrindinėms teisėms, ypač pažeidžiamų asmenų teisėms ir šių asmenų teisių apsaugai2. Skatinimą ieškoti realaus laisvės atėmimo bausmės vykdymo alternatyvų savo moksliniuose darbuose išreiškia ir teisės krypties mokslininkai. Gintautas Sakalauskas pabrėžia, kad „asmuo, uždarytas įkalinimo įstaigoje, nėra blogio personifikacija, taisytinas tarsi klaidingai nubraižytas eskizas, ir nelaikytinas didžiausio pavojaus likusiai visuomenės daliai šaltiniu3“. Teisininko išsakytas požiūris nepaneigia būtinumo reaguoti į asmens nusikalstamą elgesį, tačiau šios reakcijos procesą skatina kreipti pozityvia ir pačiai visuomenei bei nuteistam asmeniui palankiausia linkme. [...]