LIETUVOS TEISĖJŲ PROFESIONALUMO DIMENSIJOS: KVALIFIKACIJA, KOMPETENCIJA IR ASMENINĖS SAVYBĖS - Navickienė, Žaneta; Žiemelis, Darius (Teisė, 2016)
Straipsnyje nagrinėjamos Lietuvos teisėjų profesionalumo dimensijos. Ginama tezė, kad teisėjo profesijos profilis pasižymi daugialypiškumu – jis yra trijų komponentų (formaliosios kvalifikacijos, nuolatinio kompetencijos tobulinimo ir iš vidinės nuostatos į savo profesiją žiūrėti kaip pašaukimą kylančių asmeninių savybių) konjunkcija. Tezei pagrįsti skirtos trys straipsnio dalys. Pirmoje dalyje aptariama teisėjų kvalifikacija ir teisėjų mokymo sistemos ypatumai. Antroje dalyje analizuojamas teisėjų mokymo programų turinys ir forma, išryškinamos šių programų rengimo stipriosios ir tobulintinos grandys. Trečioje dalyje identifikuojamos teisėjo nešališką sprendimą lemiančios asmeninės savybės perimant sociologijos klasiko Maxo Weberio „idealaus politiko tipo“ apibrėžtį.