Anapus suvereniteto: decentralizuotas žinių pateikimas ir teisinis normatyvumas (post)modernioje epochoje - Schimchen, Philip (Teisė, 2025)
Postmodernizmo epochoje technologiniai tinklai iš esmės keičia žinių kūrimo procesą – jis tampa vis labiau išskaidytas ir decentralizuotas. Tai skatina iš naujo apmąstyti, kaip teisė veikia, kaip atsiranda ir keičiasi teisės normos, žvelgiant iš tinklaveikos perspektyvos. Decentralizuotas žinių kūrimas ir praktiniai veiksmai tampa teisinio normatyvumo ir subjektyvumo pagrindu, lemiančiu esminius pokyčius teisės teorijoje. Šie pokyčiai reiškia, kad tradicinė teisėkūros samprata, grindžiama suvereniu įstatymų leidėju, užleidžia vietą policentriniam, dinamiškam ir procesiniam teisės modeliui. Šiame modelyje teisė ne tik nustato privalomas taisykles, bet ir pati veikia kaip žinojimo sistema, nuolat prisitaikanti prie kintamų sąlygų.