Vaikų grobimo Europos Sąjungos valstybėse narėse atvejais taikomos teismingumo nustatymo taisyklės - Pranevičienė, Kristina (Teisė, 2010)
Straipsnyje analizuojamos vaikų grobimo Europos Sąjungos valstybėse narėse atvejais taikomos teismingumo nustatymo taisyklės, įtvirtintos 2003 m. lapkričio 27 d. Europos Tarybos reglamente (EB) Nr. 2201/2003 dėl jurisdikcijos ir teismo sprendimų, susijusių su santuoka ir tėvų pareigomis, pripažinimo bei vykdymo (sutrumpintai vadinamas Reglamentu Briuselis IIa arba Briuselis IIbis), taip pat Reglamento Briuselis IIa ir 1980 m. Hagos konvencijos „Dėl tarptautinio vaikų grobimo civilinių aspektų“ bei šiuos tarptautinės teisės aktus įgyvendinančio 2008 m. lapkričio 13 d. Lietuvos Respublikos civilinį procesą reglamentuojančių Europos Sąjungos ir tarptautinės teisės aktų įgyvendinimo įstatymo nuostatos, reglamentuojančios pagrobtų vaikų grąžinimą bei praktinės jų taikymo problemos. The article analyses the rules of jurisdiction in the cases of child abduction within the Member States of the European Union, which are established in Regulation of 27 November 2003 (EC) No 2201/2003 concerning jurisdiction and the recognition and enforcement of judgement in matrimonial matters and the matters of parental responsibility (abbreviated as Regulation Brussels IIa or Brussels IIbis), as well as the provisions of Regulation Brussels IIa, 1980 Hague Convention on International Child Abduction and 13 November 2008 Law of the Republic of Lithuania, implementing the acts of European Union and international law, regulating civil process, implementing those instruments of international law, regulating the return of abducted children and practical problems of their application.