Sukčiavimo sporto srityje samprata ir kriminalizavimo ypatybės - Zaksaitė, Salomėja (Teisė, 2011)
Straipsnyje analizuojama sukčiavimo sporto srityje samprata ir jo raiška baudžiamuosiuose įstatymuose. Priimto konsensuso dėl sukčiavimo sporto srityje apibrėžimo nėra, tačiau įmanoma nustatyti pagrindines sukčiavimo sporto srityje savybes ir pateikti šio reiškinio apibrėžimą kelių teisinių paradigmų kontekste. Taip pat pristatoma sukčiavimo baudžiamojoje teisėje samprata ir tiriami vienos iš pavojingiausių sukčiavimo sporto srityje formų – manipuliacijų sporto rezultatais – kriminalizavimo aspektai. Nustatoma, kad baudžiamosios teisės kategorijos – apgaulė, žala, veikos baigtinumo momentas – turėtų būti interpretuojamos atsižvelgiant į sukčiavimo sporto srityje kontekstą ir modus operandi. Atitinkamo tyrimo rėmuose tampa aiškesnis sporto ir baudžiamosios teisės santykis. The article describes the concept of cheating in sports and its criminalization peculiarities. There is no a coherent single definition of said concept, therefore several legal paradigs are presented in order to indicate the basic features of cheating in sport and set the determination. Also, the concept of criminal fraud is covered and problematic aspects of criminalization of one of the most dangerous form of cheating in sport – match fixing – are explored. It is ascertained that criminal law categories – deception, damage and crime consumnation moment, shall be interpreted considering the context and modus operandi of cheating in sports. In the context of such analysis the relation between sports law and criminal law becomes clearer.