Tiesioginė sąsaja ieškiniuose dėl panaikinimo - Gobytė-Limantė, Agnė (Teisė, 2009)
Straipsnyje tiriami skirtingi tiesioginės sąsajos aspektai ieškiniuose dėl Bendrijos teisės aktų panaikinimo, teikiamuose remiantis EB sutarties 230 straipsnio 4 dalimi. Ypač daug dėmesio skiriama trečiosios šalies veiksmų laisvės įgyvendinant Bendrijos teisės aktą sampratai, suformuotai Europos Teisingumo Teismo nagrinėtose bylose. Straipsnyje daroma išvada, kad esminiai klausimai, nustatant, ar ginčijamas Bendrijos teisės aktas yra tiesiogiai susijęs su ieškovu, yra EB teisės akto adresatui (dažniausiai valstybei narei) suteiktos veiksmų laisvės apimtis ir galimybė nustatyti, kaip ja bus pasinaudota. Pažymėtina, kad papildomus kriterijus Europos Teisingumo Teismas taiko tada, kai aktas adresuotas kitam privačiam subjektui. Nagrinėjant galimybes įrodyti tiesioginę sąsają ginčijant reglamentus ir direktyvas, pabrėžiami esami ribojimai bei svarstomas jų pagrįstumas. The article discusses different aspects of direct concern requirement in actions for annulment established in the fourth paragraph of Article 230 EC. Particular attention is given to the concept of third party discretion implementing the EC legal act as developed in the jurisprudence of the ECJ. The author concludes that when establishing whether the direct concern requirement was fulfilled the main questions are the limits of discretion of the addressee of the EC legal act and possibility to determine the manner it will be used in respect of the claimant. Additional requirements are applied in case the act is addressed to a private person. When examining the possibility to prove the direct concern against regulations and directives, the author emphasises the present restrictions and questions the justifications to such harsh limits.