Nekilnojamųjų kultūros vertybių paėmimas – teisinė sankcija ar valstybės ir visuomenės poreikio tenkinimas? - Umbrasas, Arūnas (Teisė, 2012)
Publikacijoje nagrinėjami nekilnojamųjų kultūros vertybių paėmimo teisinio reguliavimo klausimai, siekiant atskleisti teisinio reguliavimo specifiką ir vertinimą teisės metodologijos požiūriu. Straipsnyje aptariama, kokios teisės normos sudaro šį specifinį teisinį institutą, pateikiama glausta teisinio reguliavimo analizė, vertinamas viešosios ir privatinės teisės normų suderinamumas reguliuojant konkretų teisinį santykį. Keliamas klausimas, ar valstybės nustatytas teisinis reguliavimas atitinka konstitucinę doktriną. In an attempt to reveal the specifics of legal regulation and evaluation according to law methotology, issues of legal regulation of expropriation of cultural heritage objects are examined in this publication. The article covers what legal regulations compose this specific legal institute, provides a compact analysis of legal regulation, evaluates the compatibility of public and private legal regulations in a settlement of a particular legal interaction. A question is raised whether or not the legal regulation set by state meets the constitutional doctrine.