Šiuolaikinė mįslių vartosena: mįslės grožinėje literatūroje ir teatre (remiantis Rimanto Kmitos kūryba) - Kensminienė, Aelita (Tautosakos darbai, 2026)
Šio straipsnio objektas – šiuolaikinė mįslių vartosena profesionalių menininkų darbuose, pavyzdžiui, grožinėje literatūroje ir teatre. Populiaraus šiuolaikinio lietuvių rašytojo Rimanto Kmitos kūryboje gausu mįslių; negana to, jo kūriniai itin gerai iliustruoja šį reiškinį, todėl jie ir tapo analizės pagrindu. Pasirinkti trys kūriniai: romanas Remyga (2020), pjesė tokiu pačiu pavadinimu (premjera 2020 m., rež. Oskaras Koršunovas) ir komiksas Keliuonė. Įmink Šiaulius (2023), kurio autoriai yra Kmita ir dailininkas Povilas Vincentas Jankūnas. Straipsnyje kaip kultūrinis mįslių Kmitos kūryboje kontekstas pasitelkiami verstiniai literatūros kūriniai ir užsienio autorių pjesės. Tarp jų – vaikų ir populiarioji literatūra, taip pat klasikinės dramos, kuriose esama mįslių. Šie kūriniai – pavyzdžiui, Lewiso Carrollo Alisa Stebuklų šalyje ir Alisa Veidrodžio karalystėje, J. R. R. Tolkieno Hobitas, arba Ten ir atgal, Sofoklio Oidipas karalius ir Giacomo Puccini „Turandot“ – padarė tam tikrą įtaką mįslių vartosenai. Kmitos kūryba pasitelkiama kaip atvejo analizė siaurąja prasme: aptariama, kokias mįsles autorius naudoja ir ką jos suteikia kūriniui.
Keywords: mįslės; Sfinkso mįslė; romanas; komiksas; teatras