Lietuvių pasakų tyrimų šimtmetis: nuo tradicinės komparatyvistikos iki šiuolaikinių metodų - Šlekonytė, Jūratė (Tautosakos darbai, 2015)
Apžvalginiame straipsnyje aptariama lietuvių pasakų tyrimų istorija. Pasitelkus istorinį aprašomąjį metodą, istoriniu požiūriu analizuojamas tyrimo objekto atsiradimas, raida ir jos dėsningumai. Skaitytojas supažindinamas su pasakų tyrimais Europoje, paskui chronologine tvarka apžvelgiami lietuvių pasakų tyrimai: jų ištakos, tyrinėjimai tarpukario Lietuvoje, jų tąsa išeivijoje, sovietmečio ir nepriklausomoje Lietuvoje. Pastebėta, kad tyrimų pobūdis, kryptis priklauso nuo visuomeninių sąlygų ir istorinių aplinkybių. Lietuvoje vyrauja komparatyvistika bei filologinis požiūris į pasakas, nemaža mitologinio pobūdžio įžvalgų. Yra perspektyvu aktualinti pasakų tyrimų problematiką: tirti pasakų vietą ir reikšmę šiuolaikinėje visuomenėje, jų leidybos istoriją, adaptavimo nūdienos žmogaus poreikiams problemas.
Keywords: komparatyvistika; istorinis-geografinis metodas; filologinė kryptis; mitologinė kryptis; kontekstualizmas