Patarlės reikšmės interpretacija: teorija ir praktika - Zaikauskienė, Dalia (Tautosakos darbai, 2021)
Patarlių semantikos problemos – vienas svarbiausių ir sudėtingiausių paremiologijos klausimų, davusių impulsą įvairių patarlės reikšmės tyrimų metodų raidai. Ypač keblu nusakyti patarlės reikšmę, turint tik rašytiniu pavidalu fiksuotą tekstą. Straipsnyje ieškoma būdų, kaip interpretuojant tokią patarlę taikyti skirtingas metodologijas, atsirinkti praktiškai pritaikomas priemones, derinti mokslinį objektyvumą ir paremiografo subjektyvią folklorinę kompetenciją. Tyrimo atspirties taškas – Kazio Grigo (2001) ir Lilijos Kudirkienės (2007) straipsniai, nagrinėjantys patarlių semantikos problemas.
Keywords: patarlė; paremiografija; reikšmė; pastovusis semantinis branduolys; kontekstas; interpretacija