Patarlės, užkalbėjimai ir religinės pasakos: žanrų dialogas - Katrinaki, Emmanouela; Tserpes, Georgios (Tautosakos darbai, 2026)
Trumpųjų žanrų folkloras neretai įtraukiamas į ilgesnius kūrinius, pavyzdžiui, pasakas. Šiame straipsnyje nagrinėjame kelių patarlių, užkalbėjimo ir dviejų religinių pasakų sąveiką. Tyrimo duomenys pasitelkti iš senesnių folklorinių šaltinių (daugiausia iš XX a. pirmos pusės) ir šiuolaikinės interneto „Facebook“ pokalbių grupės Κρητική διάλεκτος – ντοπιολαλιά (Kretos tarmė – vietos kalba). Šioje grupėje dalyviai aiškinasi įvairių žodžių ir frazių reikšmę. Mūsų nagrinėjamais atvejais aptariamosios frazės priklauso ilgesnėms tradicinėms pasakoms. Diskusijoje apie frazių reikšmę grupės nariai bando jas interpretuoti pasitelkę žodinės kūrybos kritiką ir taip kuria naujas žinomų tradicinių pasakų versijas. Šiuo tyrimu siekiame išsiaiškinti, kaip patarlės ir užkalbėjimai funkcionuoja nagrinėjamuose tekstuose ir kaip jie pritaikomi prie naujų kontekstų.