„Vėjuotą dieną netinka stogus dengti“: airių patarlė ir jos platesnės sąsajos - Carson Williams, Fionnuala (Tautosakos darbai, 2026)
Remdamasi profesoriaus Kazio Grigo darbu apie patarles Lietuvoje ir jų vietą bendrame Europos kontekste, savo straipsnyje panašiu požiūriu nagrinėju vieną plačiai paplitusią airių patarlę: „Ní hé lá na gaoithe lá na scolb“ (Vėjuota diena netinka stogus dengti). Tiek airių, tiek anglų žodinėje tradicijoje esama nemažai šios patarlės variantų; negana to, ir pačioje Airijoje aptinkama bent keletas variantų, iš kurių vienas, cituotasis, mini regioninį būdą stogus dengti šiaudais. Straipsnyje ne tik nagrinėju šiuos variantus bei jų paplitimo ryšį su materialine kultūra, bet ir šios patarlės paraleles, kaip antai: „Ní hé lá na báistighe lá an phortaigh“ (Lietinga diena – ne pelkėms), nes pelkėje ir taip jau šlapia. Kartais šios trumposios folkloro formos siejamos su anekdotais apie vietos gyventojus ir kitomis tradicijomis – tai irgi apžvelgiu. Kadangi pačių šiaudinių stogų Airijoje dabar reta, mėginu išsiaiškinti, kokios patarlės apie darbų atidėliojimą pakeitė šią kadaise įprastą ir plačiai žinomą patarlę.