Saulės ratų ir jos laivo mitiniai vaizdiniai: šviesulys paros cikle - Laurinkienė, Nijolė (Tautosakos darbai, 2017)
Straipsnyje nagrinėjamas Saulės mitinis vaizdinys – vienas svarbiausių žmogaus nuo seno stebėtų dangaus šviesulių. Remiamasi baltų religijos ir mitologijos šaltiniais, lietuvių ir latvių tautosaka, kalbos duomenimis. Čia apsiribojama tais tradicinėje kultūroje išlikusiais provaizdžiais, kurie simbolizavo Saulės judėjimą paros cikle. Pasirinkti Saulės ratų ir jos laivo vaizdiniai, turintys gilias šaknis baltų praeitį ir Europos dvasinę kultūrą siekiančioje senovėje. Tikslas – atskleisti šių vaizdinių prasmę ir kilmę.