Sąmoningumo lengvai suprantamos kalbos atžvilgiu svarba socialinei įtraukčiai Latvijoje, Lietuvoje ir Slovėnijoje
Straipsniai
Gunta Anča
SUSTENTO: Special Needs Support Organization, Latvia
Justina Bružaitė-Liseckienė
Vilniaus universitetas
Inga Daraškienė
Vilniaus universitetas
Dragica Haramija
Zavod Risa, Center for General, Functional and Cultural Literacy, Slovenia
Ramunė Lebedytė Undzėnienė
Information Collection and Dissemination Centre, Lithuania
Saša Lesjak
Zavod Risa, Center for General, Functional and Cultural Literacy, Slovenia
Irīna Meļņika
Easy Language Agency, Latvia
Kotryna Motiekaitytė
Vilniaus universitetas
Vita Kalnberzina
University of Latvia
Maija Kalniņa
University of Latvia
Tatjana Knapp
Zavod Risa, Center for General, Functional and Cultural Literacy, Slovenia
Velga Polinska
University of Latvia
Publikuota 2024-05-23
https://doi.org/10.15388/Taikalbot.2024.21.2
PDF
HTML

Reikšminiai žodžiai

lengvai suprantama kalba
sąmoningumas
požiūris
dvikalbystė
negalia

Kaip cituoti

Anča, G. ., Bružaitė-Liseckienė, J., Daraškienė, I. ., Haramija, D. ., Lebedytė Undzėnienė, R. ., Lesjak, S. ., Meļņika, I. ., Motiekaitytė, K., Kalnberzina, V., Kalniņa, M. ., Knapp, T., & Polinska, V. . (2024). Sąmoningumo lengvai suprantamos kalbos atžvilgiu svarba socialinei įtraukčiai Latvijoje, Lietuvoje ir Slovėnijoje. Taikomoji Kalbotyra, 21, 14–34. https://doi.org/10.15388/Taikalbot.2024.21.2

Santrauka

Lengvai suprantama kalba – tai metodas, kuriuo įtraukiai bendraujama su visuomene, atliepiant jos įvairius poreikius. Kaip ir kiti metodai, lengvai suprantama kalba yra nuolat tobulinama, jai keliami tam tikri reikalavimai. Kai kurie reikalavimai yra bendri, o kai kurie – taikomi tam tikrai kalbai, tam tikrai žmonių grupei ar tam tikriems individualiems poreikiams atliepti. Tai reiškia, kad kalbų vartotojams ir tyrėjams naudinga bendradarbiauti, tačiau jie taip pat turi kurti savo kalbai ar kontekstui aktualius komunikacijos metodus ir standartus.
Šiame tyrime keliamas tikslas palyginti, kaip per vienerius metus (nuo 2021 iki 2022 metų) pasikeitė tai, kaip Latvijos, Lietuvos ir Slovėnijos visuomenės suvokia lengvai suprantamą kalbą, kiek sąmoningos yra jos atžvilgiu. Tyrime taikomi apklausos, kurioje dalyvavo 1500 dalyvių iš 3 šalių, 3 diskusijų grupių su 27 specialistais, ir statistinės analizės metodai.
Tyrime paaiškėjo, kad sąmoningumo lengvai suprantamos kalbos atžvilgiu lygis tiriamosiose šalyse įvairuoja. Nors didelio pokyčio nematyti, tyrimas parodė keletą teigiamų pokyčių požiūrio į lengvai suprantamą kalbą atžvilgiu. Pavyzdžiui, visuomenės supratimas, kad lengvai suprantama kalba yra naudinga visai visuomenei, išaugo. Tyrimas parodė ir tai, kad skiriasi skirtingų socialinių grupių sąmoningumas lengvai suprantamos kalbos atžvilgiu. Pavyzdžiui, tyrimas atskleidė specialistų, dirbančių su lengvai suprantamos kalbos tikslinėmis grupėmis, sąmoningumo lygio augimą, tačiau apskritai visuomenė netapo reikšmingai sąmoningesnė šiuo požiūriu. Tyrimas atskleidė ir tai, kad reikia kur kas daugiau negu dvejų metų, kad teisiškai ir politiškai būtų pasirengta atliepti visos visuomenės poreikius.

PDF
HTML
Kūrybinių bendrijų licencija

Šis kūrinys yra platinamas pagal Kūrybinių bendrijų Priskyrimas 4.0 tarptautinę licenciją.

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.