Žiemos olimpinių žaidynių poveikis ekonomikai BVP vienam gyventojui kontekste - Žečkytė, Aistė (Lietuvos statistikos darbai, 2022)
Žiemos olimpinės žaidynės vyksta nuo 1924-ųjų metų ir kaskart jas rengiančios valstybės organizavimui išleidžia milijardines sumas, todėl natūralu, jog organizatoriams svarbu žinoti, ar žaidynių rengimas atsipirks ateityje. Šio darbo tikslas – ištirti, ar žiemos olimpinių žaidynių organizavimas turi įtakos šalies ekonomikai ilguoju laikotarpiu. Siekiant atsakyti į šį klausimą panaudotas dvigubo skirtumo analizės metodas, kuris pritaikytas bendrojo vidaus produkto vienam gyventojui santykiniams pokyčiams. Taikant šį metodą siekta nustatyti, ar žiemos olimpinių žaidynių organizavimo efektas yra statistiškai reikšmingas. Šio metodo taikymo rezultatai parodė, jog žiemos olimpinių žaidynių organizavimas neturi poveikio ekonomikai ilguoju laikotarpiu.
Keywords: žiemos olimpinės žaidynės; dvigubo skirtumo analizės metodas; poveikis ekonomikai; ilgasis laikotarpis