Demografinė statistika Lietuvoje: pokyčiai atkūrus nepriklausomybę - Kasnauskienė, Gindra; Ambrozaitienė, Dalia; Svidlerienė, Danguolė; Balandienė, Rasa (Lietuvos statistikos darbai, 2009)
Šiuo metu pasaulyje stebimi dviejų krypčių įvairiu tempu vykstantys su gyventojais susiję procesai: gyventojų skaičiaus augimas ir depopuliacija. Daugiau gyventojų reiškia daugiau darbo jėgos, didesnį pagamintos produkcijos kiekį, daugiau suteiktų paslaugų, kūrybiškumo, didesnį vartojimą ir daugiau valstybei sumokamų mokesčių. Kita vertus, pernelyg spartus gyventojų skaičiaus augimas sukuria specifines visuomenės problemas, pirmiausia sietinas su darbo rinkos padėtimi. Lietuvoje stebima priešinga tendencija – gyventojų skaičius sparčiai mažėja. 2009 m. sausio 1 d. duomenimis, šalyje gyveno 3349,9 tūkst. gyventojų, arba 137,1 tūkst. mažiau negu 2001 m. Europos Bendrijų statistikos tarnyba (Eurostatas) prognozuoja, kad 2060 m. pradžioje Lietuvoje gyvens ketvirtadaliu mažiau gyventojų negu dabar.