Lietuvos gyventojų lūkesčiai ir jų vertinimo galimybės - Misiūnas, Algimantas; Jazukevičiūtė, Rūta (Lietuvos statistikos darbai, 2012)
Gyventojų lūkesčiai vertinami naudojant vartotojų nuomonių tyrimo rezultatus įvairiais pjūviais, skelbiamais Lietuvos statistikos departamento duomenų bazėje. Remiantis šiais duomenimis, analizuojamos gyventojų nuomonės apie namų ūkių finansinę padėtį, šalies ekonominę padėtį, galimybę įsigyti didesnius pirkinius ir galimybę sutaupyti kitimo tendencijos. Duomenų bazė suteikia galimybę tyrėjui atsižvelgti į gyventojų nuomonę apie infliacijos procesus bei nedarbo kitimo tendencijas. Priimant sprendimus vartoti ar investuoti svarbu įvertinti ne tik esamą situaciją, bet ir gyventojų nuomonę apie galimus pokyčius. Prielaida, kad gyventojai nurodė tikrąją savo nuomonę, remiasi tuo, kad jie yra suinteresuoti ir daro viską, kad kuo tiksliau įvertintų situaciją ir numatytų ateitį. Straipsnio pabaigoje pateikiamos vartotojų pasitikėjimo rodiklio tendencijos.
Keywords: vartotojai; lūkesčiai; pasitikėjimas; tendencijos