Nuolatinių pasėlių plotų ir gyventojų skaičiaus augimo bei jų poveikio augalininkystės produkcijai Nigerijoje statistinis modeliavimas - Ode, Oga; Mutah, Wadai (Lietuvos statistikos darbai, 2025)
Šiame tyrime, naudojant Pasaulio vystymosi rodiklių duomenis bei vektorinę autoregresiją ir vektorinės paklaidų korekcijos modelį (VPKM), tiriama ilgalaikė ir trumpalaikė sąveika tarp pasėlių produkcijos, populiacijos augimo ir nuolatinių pasėlių plotų Nigerijoje per 61 metų laikotarpį, apimantį 1961–2021 metus. Vienetinės šaknies testai (išplėstinis Dickey-Fuller ir Phillips-Perron) patvirtina, kad tiriamos laiko eilutės yra pirma eile integruotos arba I(1), o Johanseno kointegracijos testu nustatyta, kad egzistuoja bent vienas ilgalaikis pusiausvyros ryšys. VPKM rezultatai parodė, kad pasėlių plotų plėtra reikšmingai ir teigiamai veikia pasėlių produkciją, o gyventojų skaičiaus augimas daro neigiamą įtaką, ir tuo pačiu išryškino dvejopą demografinio spaudimo vaidmenį – paklausos variklio ir pasiūlą ribojančio veiksnio. VPKM rezultatai taip pat parodė didelį artėjimo prie ilgalaikės pusiausvyros greitį. Diagnostiniai patikrinimai patvirtina modelio tinkamumą. Impulsų ir atsako analizė rodo, kad pasėlių produkcijos šokai skatina tvarią pasėlių plotų plėtrą, o populiacijos augimo šokai daro neigiamą įtaką. Apibendrinant pabrėžiama, kad siekiant Nigerijoje užtikrinti ilgalaikį aprūpinimą maistu svarbu pasėlių plotų plėtrą ir žemės ūkio produktyvumą subalansuoti su demografinio valdymo strategijomis.