Apie Vilniaus miestiečių romanizavimą, arba Ką veikia Ciceronas 1620 m. vilkiere - Urmański, Antoni K. (Senoji Lietuvos literatūra, 2025)
Straipsniu bandoma atskleisti 1620 m. Vilniaus vilkiero pradžioje įrašytų Cicerono citatų įterpimo reikšmę. Renesansinis humanizmo sąjūdis XVI a. viduryje pasiekė ir Lietuvos Didžiąją Kunigaikštystę. Remiantis vilkiero tekstų raida ir LDK humanizmo tradicija, teigiama, kad šių citatų įtraukimą galima sieti su 1582 m. mirusio Vilniaus vaito Augustino Rotundo – humanisto, romėnų teisės žinovo ir Cicerono gerbėjo – veikla. Straipsnyje aptariama ankstyvoji Cicerono recepcija LDK, Rotundo studijos, literatūrinė, teisinė ir visuomeninė jo veikla, vaidmuo formuojant romėniškąją lietuvių tapatybę, dėmesys jaunuomenės ugdymui ir jėzuitų kolegijos steigimui Vilniuje. Argumentuojama, kad romėnų oratoriaus sentencijos vilkiere gali liudyti ne atsitiktinį pasirinkimą, o sąmoningą miestiečių siekį įtvirtinti humanistines pilietines vertybes, pagerbti spėjamą pirmosios vilkiero redakcijos autorių Rotundą.
Keywords: Augustinas Rotundas; Ciceronas; Vilniaus jėzuitų kolegija; Vilniaus vilkieras