Sigismundus Laetus – Žygimantas Liauksminas? Apie kai kuriuos paslaptingus Sarbievijaus odžių adresatus - Daukšienė, Ona (Senoji Lietuvos literatūra, 2017)
Straipsnyje keliami iki šiol nežinomais arba mažai žinomais laikytų Motiejaus Kazimiero Sarbievijaus SJ poezijos adresatų identifikavimo arba duomenų apie juos tikslinimo klausimai. Pakeliui atskleidžiama reikšmingų jėzuitiškos kūrybinės aplinkos aplinkybių ir detalių. Dėmesys skiriamas Sarbievijaus lyrikos adresatų grupei, apimančiai Sarbievijaus draugus arba moksladraugius, daugiausia jėzuitus, apie kuriuos mažai tėra žinoma, taip pat pseudonimais įvardytus ir iki šiol nenustatytus, ankstesniųjų tyrėjų nuomone, galimai fiktyvius asmenis. Aiškinantis, ar už šių nesislepia numanomi realūs poeto draugai, nustatytas iki šiol buvęs neidentifikuotas Sarbievijaus Lyr. IV. 11 odės adresatas Sigismundus Laetus – tai žinomų retorikos ir muzikos teorijos veikalų autorius, Vilniaus universiteto vicerektorius Žygimantas Liauksminas SJ. Taip pat straipsnyje papildyti duomenys apie Albertą Turskį, IV. 32 odės adresatą. Daroma išvada, kad minėtiesiems ir kitiems nustatytiems arba spėjamiems poeto draugams, Jėzaus Draugijos nariams dedikuoti Sarbievijaus poetiniai kūriniai sudaro bendrą teminį su jėzuitiška problematika susijusį lauką, o įdėmesnė atožvalga į jų adresatus atveria galimybes papildyti esamas Sarbievijaus eilėraščių interpretacijas. Straipsnyje pateikiama naujų duomenų apie I. 23 odės adresatą Levinijų Hielijų, skiriama dėmesio ir kai kuriems kitiems.
Keywords: Motiejus Kazimieras Sarbievijus; Mathias Casimirus Sarbievius; Maciej Kazimierz Sarbiewski; neolotyniškoji literatūra – XVII amžius; Jėzaus Draugija; jėzuitų kūryba; adresatai; Žygimantas Liauksminas; Sigismundus Lauxmin; Sigismundus Laetus; Albertas Turskis; Albertus Turscius; Mikalojus Kmicičius; Nicolaus Cmicic; Laevinius Hielius