Apšvietos epochos atspindžiai Lietuvos jėzuitų XVIII amžiaus kelionių raštijoje - Kvizikevičiūtė, Milda (Senoji Lietuvos literatūra, 2020)
Naujųjų laikų kelionės ir keliautojai vis dažniau tampa istorijos bei raštijos tyrimų objektu. Ši prieiga leidžia naujai pažvelgti į socialinę, kasdienybės istoriją. Straipsnio tikslas yra pristatyti dar gana menkai tyrinėtus Apšvietos epochos Lietuvos jėzuitų kelionių po Vakarų Europą raštijos pavyzdžius ir aptarti juos bendrame Apšvietos epochos Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kelionių raštijos kontekste. Šiuo tikslu straipsnyje bus lyginami skirtingų epochų, socialinių sluoksnių bei lyčių kelionių aprašymai, siekiant nustatyti, ar analizuojami jėzuitų kelionių aprašymai skyrėsi nuo kitų sluoksnių amžininkų kelionių raštijos; ar jėzuitų socialinė padėtis ir išsilavinimas turėjo įtakos lankant ir aprašant objektus. Tokia prieiga suteikia galimybę analizuoti keliautojų asmeninę ir kolektyvinę patirtį bei pastarosios ypatumus aptariamuoju laikotarpiu.
Keywords: kelionės dienoraštis; kelionių raštija; jėzuitai; kelionių istorija; Apšvieta; Barokas; Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė