Lietuvių kalba ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės politinė savimonė: XVIII amžiaus tekstų liudijimai - Kuolys, Darius (Senoji Lietuvos literatūra, 2025)
Straipsnyje politinio sąmoningumo aspektu, pasitelkus politinius ir kultūrinius kontekstus, nagrinėjami XVIII a. Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje publikuoti lietuviški tekstai. Tyrinėjamas tiesiogiai su Lietuvos valstybės tikrove susijusių ir ją liudijančių lietuviškų tekstų politinis žodynas, apžvelgiamos juose išsakomos politinės idėjos. Svarstoma, kokį krašto visuomenės santykį su Didžiąja Kunigaikštyste šie tekstai galėjo kurti. 1794 m. sukilimo lietuviški raštai interpretuojami kaip Apšvietos idėjų ir tradicinio istorinio Lietuvos pasakojimo reiškėjai.