Киево-печерский иеромонах Мартирий (XV в.): уточнение объема творчества - Temčinas, Sergejus (Senoji Lietuvos literatūra, 2024)
Статья посвящена уточнению объема литургического творчества киево-печерского иеромонаха Мартирия (видимо, вторая четверть XV в.). Его именем в отдельных списках надписаны два акафиста, посвященные соответственно Всем святым (на субботу) и Иоанну Златоусту (на воскресенье). Предполагается, что он составил седмичный цикл переводных византийских акафистов с добавлением двух собственного сочинения. Эта деятельность отражена в тексте уставного типа под названием „Последование о стихословии икосов“ (икосами на греческий лад называются акафисты). Ему же недавно атрибутирована также молитва Иоанну Златоусту, сопровождающая его акафист этому святителю и содержащая обращенную к нему просьбу принять в дар посвященные ему икосы. В статье перечислены рукописные списки указанных гимнографических и евхографических произведений и аргументирована принадлежность молитвы Иоанну Златоусту, имеющей целый ряд близких аналогов, иному книжнику. В статье публикуется „Последование о стихословии икосов“. Kijevo Olų vienuolyno hierovienuolis Martirijus (XV a.): kūrybos apimties nustatymas Santrauka Straipsnis skirtas mažai žinomam XV amžiaus rusėnui himnografui – Kijevo Olų vienuolyno hierovienuoliui Martirijui, sudariusiam, kaip manoma, verstų Bizantijos akatistų savaitinį ciklą, pridėjusiam dvi savo paties kurtas kompozicijas. Šio atlikto darbo apimtis ir esmė matomi iš anoniminio rankraštinio teksto „Ikų giedojimo seka“ (ikais graikiškai vadinami akatistai). Be to, du akatistai, skirti Visiems šventiesiems (šeštadieniui) ir Jonui Auksaburniui (sekmadieniui), pavieniuose nuorašuose aiškiai priskiriami šiam autoriui (jų pavadinimuose nurodomas Martirijaus vardas). Neseniai jam buvo priskirta taip pat malda Jonui Auksaburniui, lydinti jo autorinį akatistą šiam šventajam: jos tekste Auksaburnis prašomas priimti jam skirtus ikus (akatistą) kaip dovaną. Straipsnyje nurodomi minėtų tikrų ir numanomų Martirijaus himnografinių ir euchografinių kūrinių rankraštiniai nuorašai ir argumentuojama jo autorystė vien tik dviejų akatistų – Visiems šventiesiems ir Jonui Auksaburniui – atžvilgiu: tik jų pavadinimuose kai kuriuose nuorašuose nurodomas jo vardas. Martirijaus kurti bažnytiniai slavų akatistai tapo pirmaisiais originaliais šio žanro kūriniais Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje ir, tikriausiai, visose rytų slavų žemėse. Straipsnyje publikuojama anoniminė (tikriausiai vėlesnio autoriaus rašyta) „Ikų giedojimo seka“. Reikšminiai žodžiai: bažnytinė slavų himnografija; Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė; akatistai; maldos; Kijevo Olų vienuolynas.