Wileński astronom. Marcin Poczobut- Odlanicki w korespondencji z Adamem Naruszewiczem - Kaliszewski, Wojciech (Senoji Lietuvos literatūra, 2021)
Badanie korespondencji pomiędzy Adamem Naruszewiczem a księdzem Marcinem Poczobutem rozszerza niewątpliwie pole wiedzy na temat działalności wybitnego wileńskiego astronoma, jego planów naukowych i projektów edukacyjnych. Ponadto w sposób znaczący przyczynia się do rozszerzenia i uszczegółowienia obrazu oświecenia w Rzeczpospolitej. Należy również zwrócić uwagę w tym kontekście na rolę Naruszewicza, który był niezwykle zainteresowany planami Poczobuta, sprzyjał im i pomagał w ich realizacji. Zachowany materiał epistolograficzny pozwala w tym wypadku nie tylko na bliższe poznanie zamiarów badawczych księdza Poczobuta, ale także rzuca ciekawe światło na okres i miejsce, w którym przyszło mu żyć i działać. Vilniaus astronomas. Martyno Počobuto-Odlianickio susirašinėjimas su Adomu Naruševičiumi Straipsnis skirtas astronomo, mokslininko, Vilniaus akademijos rektoriaus ir reformatoriaus, kunigo Martyno Počobuto-Odlianickio ir vieno svarbiausių kultūrinio gyvenimo veikėjų Stanislavo Augusto Poniatovskio valdymo laikais – vyskupo Adomo Naruševičiaus susirašinėjimui aptarti. Počobutas kreipėsi į Naruševičių, su kuriuo nuo jėzuitų laikų jį siejo draugystės ryšiai, prašydamas paramos savo mokslinių tyrimų iniciatyvoms. Be to, jis pristatė labai įdomius ir svarbius planus įsteigti Mokslo draugiją, kurios tikslas buvo skleisti žinias. Išsaugoti laiškai leidžia pamatyti Vilniaus astronomą kaip plataus akiračio žmogų, įdomų tyrinėtoją ir gerą mokslinio darbo organizatorių. Susirašinėjimas taip pat liudija apie draugiškus Naruševičiaus ir Počobuto santykius. Šio epistolinio palikimo pristatymas ir aptarimas praturtina žinias apie Abiejų Tautų Respublikos Apšvietos epochos kultūrą. Reikšminiai žodžiai: astronomija; observatorija; gamtos tyrimai; akademija; mokslo draugija; draugystė; Apšvietos epocha; švietimas; literatūra.