Alytaus kolegijos bendrosios praktikos slaugos studijų studentų požiūris į eutanaziją - Valčiukienė, Lina; Prieskienytė, Diana; Paškevičė, Alma (Slauga. Mokslas ir praktika, 2023)
Santrauka. Straipsnyje atskleistas Alytaus kolegijos bendrosios praktikos slaugos studijų studentų požiūris į eutanaziją. Per pastaruosius du šio amžiaus dešimtmečius pastebėta vis daugėjant valstybių, kuriose eutanazija tapo legali, o tai kelia vis daugiau nesutarimų tarp sveikatos priežiūros specialistų bendruomenės, politikų, visuomenės, religijos atstovų dėl etinių dilemų visame pasaulyje šiuo klausimu. Eutanazija tapo aktualiu fenomenu, kuris ligi šiol kelia begalę diskusijų bei ginčų politikoje, teisėje, medicinoje ir plačiojoje visuomenėje. Straipsnyje pateikiamas bendrosios praktikos slaugos studentų požiūris į eutanaziją, jos legalizavimą bei priežastis, dariusias įtaką jų nuomonei. Tyrime naudotas kiekybinis anketinės apklausos metodas. Tyrimo imtis – tikslinė atranka, vykdyta tarp Alytaus kolegijos Sveikatos mokslų ir technologijų katedros bendrosios praktikos slaugos I ir IV kurso studentų. Apibendrinus gautus rezultatus, išryškėjo, kad beveik pusė I ir IV kurso studentų išreiškia neutralų požiūrį į eutanaziją, o daugiau nei pusė I ir IV kurso studentų pritaria eutanazijos legalizavimui Lietuvoje.Tyrimo tikslas – atskleisti Alytaus kolegijos bendrosios praktikos slaugos studijų studentų požiūrį į eutanaziją.Tyrimo uždaviniai – išsiaiškinti ir palyginti I ir IV kurso bendrosios praktikos slaugos studijų studentų požiūrį į eutanaziją.
Keywords: slaugos studentai; eutanazija; požiūris; mirtis