Akušerių profesinė savivoka: Lietuvos situacijos tyrimas - Vaičienė, Vita (Slauga. Mokslas ir praktika, 2023)
Akušerio profesija yra viena seniausių pasaulyje ir laikoma prestižine dėl akušerinės praktikos ypatumų. Gebėjimas atmesti ar kontroliuoti stresą yra kiekvieno, susidūrusio su įvairiais streso šaltiniais ar stresą sukeliančiais veiksniais, asmeninio gyvenimo ir asmenybės formavimosi rezultatas. Profesiniu perdegimu rečiau serga psichologiškai stiprūs žmonės, komunikabilūs, lankstūs įvairiose situacijose, jaučiantys empatiją, puikiai sprendžiantys problemas, turintys vidinę kontrolę, savigarbą.Tyrimo tikslas – įvertinti akušerių profesinės savivokos išreikštumą.Tyrimo metodai. Atliktas vienmomentinis kiekybinis tyrimas. Tyrime dalyvavo 338 akušeriai, dirbantys Lietuvos sveikatos priežiūros įstaigose, teikiančiose akušerines paslaugas. Statistinė duomenų analizė atlikta naudojantis SPSS 23.0 programa. Apskaičiuoti tyrimo rezultatų procentiniai dydžiai, dažniai, vidurkiai su standartiniais nuokrypiais. Atitinkami statistiniai duomenys skaičiuoti remiantis T testu ir koreliacijos koeficientu. Rezultatai statistiškai reikšmingi, kai p < 0,05.Rezultatai. Mažiau nei 12 val. per parą dirbantys akušeriai palankiau vertino efektyvų profesinių įgūdžių ir išteklių panaudojimą bei galimybes juos panaudoti (Z = 2,38, p < 0,05). Nerimą dažniau patiria tie akušeriai, kurie yra vieniši (t = 3,12; SN = ±3,0; p < 0,001) ar išsiskyrę (t = 3,40; SN = ±3,3; p < 0,001). O depresijos (t = 8,19; SN = ±6,6; p < 0,05) ir streso (t = 8,81; SN = ±5,4; p < 0,05) požymius dažniau jaučia vieniši akušeriai. Asmeninį (t = 57,47; SN = ±20,6; p < 0,05) ir darbo sukeltą (t = 47,73; SN = ±19,9; p < 0,05) perdegimą rečiau patiria mišriu darbo grafiku dirbantys akušeriai.Išvados. Akušeriai yra labiau patenkinti profesiniu pripažinimu bei efektyviu profesinių įgūdžių ir išteklių panaudojimu darbinėje aplinkoje. Nepatenkinti savo gyvenimo ir darbo pusiausvyra akušeriai dažniau patiria asmeninį, darbo sukeltą ir (arba) darbo su pacientais sukeltą perdegimą.
Keywords: akušeris; profesinė savivoka; nerimo-depresijos-streso klausimynas; Kopenhagos perdegimo klausimynas