Dantų balinimo įtaka burnos ir dantų audiniams - Šveckutė, Agnė; Mameniškis, Valdas (Slauga. Mokslas ir praktika, 2020)
Tyrimo tikslas – įvertinti dantų balinimo įtaką burnos minkštiesiems audiniams ir dantims.Atliktas kokybinis tyrimas, atvejo analizė, tiriamiesiems taikant intraoralinę apžiūrą, dantų atspalvio nustatymą su dantų atspalvių palete, šalto oro srovės testą. Taip pat atliktas interviu. Tyrime dalyvavo 4 pacientai, norintys atlikti dantų balinimo procedūrą namuose dantų balinimo pieštuku, dantų pudra ir kapomis bei odontologiniame kabinete UV spinduliais, kuriuos regeneruoja LED lempa. Taikyta tikslinė tiramųjų atranka.Tyrime dalyvavusių pacientų burnos minkštieji audiniai prieš balinimo procedūrą buvo sveiki ir nepažeisti. Dantų atspalvis visų tiriamųjų buvo unikalus. Pacientas, kuris balinosi dantis odontologiniame kabinete UV spinduliais, jautė dantų jautrumą po dantų balinimo procedūros. Dantų atspalvis pasikeitė beveik visų tiriamųjų. Didžiausią įtaką dantims darė dantų balinimas odontologiniame kabinete UV spinduliais, o mažiausią įtaką – dantų pudra. Dantų jautrumą sukėlė dantų balinimas odontologiniame kabinete UV spinduliais, o naudojimo nepatogumą – dantų balinimo pieštukas ir dantų pudra.
Keywords: dantų balinimas; dantų kapos; dantų pieštukas; dantų pudra