Slaugytojų lyderystės ir emocinio intelekto sąsajos: literatūros apžvalga - Lipickytė, Erika; Sabaliauskas, Stanislav; Klyčmuradov, Murad (Slauga. Mokslas ir praktika, 2023)
Dabartinei sveikatos priežiūros sistemai reikalingi asmenys, gebantys dirbti savarankiškai, iniciatyvūs, atsakingai priimantys sprendimus ir pasiekiantys efektyvių darbo rezultatų. Slaugytojai, pasižymintys aukštesniu emociniu intelektu, dažniau yra komunikabilesni, empatiškesni, o tai daug lemia kuriant gerą santykį su pacientu ir siekiant gerų darbo rezultatų. Lyderio savybėmis pasižymėti gali ne tik vadovaujančias pareigas einantis slaugytojas – slaugos administratorius, bet ir kasdien su pacientais bendraujantis slaugytojas. Slaugytojų emocinio intelekto ir lyderystės ryšys yra dar gana neseniai pradėta tyrinėti sritis. Tyrimo tikslas. Nustatyti emocinio intelekto ir lyderystės slaugoje sąsajas, analizuojant atliktų tyrimų rezultatus. Tyrimo metodai. Literatūros šaltinių paieška buvo vykdoma PubMed duomenų bazėje. Pagal atmetimo ir įtraukimo kriterijus į sisteminę apžvalgą įtraukti ir išnagrinėti 5 moksliniai straipsniai. Tyrimo rezultatai, išvados. Tyrimo rezultatai atskleidė pagrindinius mokslinėje literatūroje keliamus klausimus – slaugytojų lyderystės stiprinimas, emocinio intelekto ir lyderystės ugdymas bei komandos lyderio emocinio intelekto poveikis slaugytojų patiriamam stresui. Atlikta literatūros analizė taip pat atskleidžia, kad emociniu intelektu pasižymintys lyderiai – tiek vadovaujančias, tiek nevadovaujančias pareigas einantys slaugytojai – užtikrina kokybiškesnius slaugos rezultatus ir kitų veiksnių, tokių kaip efektyvus bendravimas, gerinimą. Darytina išvada, kad slaugytojų lyderystės ir emocinio intelekto ugdymui bakalauro studijų programose rekomenduotinas tikslingas atskiro mokomojo dalyko įvedimas.