Masažo poveikis brandžiai veido odai - Kliukovič, Kotryna; Gierasimovič, Zita (Slauga. Mokslas ir praktika, 2021)
Kosmetinio veido masažo poveikio brandžiai veido odai tema yra aktuali, ypač norint sumažinti dėl senėjimo proceso atsiradusius požymius. Tyrimo tikslas – nustatyti kosmetinio veido masažo poveikį brandžiai veido odai. Metodai. Internetinėje svetainėje www.apklausk.lt atlikta anketinė apklausa raštu. Tyrimo imtis – 200 dalyvių. Tyrimo rezultatai ir išvados. 19 proc. apklaustųjų pažymi, kad masažo poveikis yra trumpalaikis, 24,5 proc. tiriamųjų periodiškai atlieka odos masažą. Išvados: 1. Dauguma apklaustųjų rūpintis veido oda pradėjo nuo 35 metų ir teigiamai vertina brandžios veido odos masažo poveikį bei periodinės masažo procedūros svarbą. Trečdalis apklaustųjų, žinodami masažo svarbą, lankosi pas kosmetologą kartą per mėnesį. Aštuntadalis tiriamųjų pritarė, kad periodinis veido masažas atitolina veido odos pokyčius. Penktadalis apklaustųjų po veido masažo procedūrų pastebėjo sumažėjus mimikos raukšlių, raudonio, oda tapo skaistesnė ir elastingesnė. 2. Dėl informacijos stokos penktadalis apklaustųjų nežino masažo poveikio naudos brandžiai veido odai. Ketvirtadalis apklaustųjų mano, kad brandžios odos masažo poveikis yra mažesnis, nei buvo tikėtasi.