Tėvų atsisakymo skiepyti savo vaikus priežasčių vertinimas
Slauga. Mokslas ir praktika viršelis 2021 T. 2. Nr. 8 (296)
Mokslinis recenzuotas straipsnis
Greta Jokubauskaitė
Klaipėdos valstybinė kolegija
Nijolė Galdikienė
Klaipėdos valstybinė kolegija
Publikuota 2021-08-30
https://doi.org/10.47458/Slauga.2021.2.15
PDF

Kaip cituoti

Jokubauskaitė, G. and Galdikienė, N. (2021) “Tėvų atsisakymo skiepyti savo vaikus priežasčių vertinimas”, Slauga. Mokslas ir praktika, 2(8 (296), pp. 1–7. doi:10.47458/Slauga.2021.2.15.

Santrauka

Santrauka. Tėvai, neturėdami pakankamai žinių ir moksliškai pagrįstos informacijos apie skiepus, jų naudą ir žalą, susidaro neteisingą požiūrį į vakcinavimą, ima abejoti vakcinų naudingumu bei reikalingumu ir vis dažniau atsisako skiepyti vaikus, neatsižvelgdami į galimas pasekmes.

Tyrimo tikslas – įvertinti tėvų atsisakymo skiepyti savo vaikus priežastis.

Tyrimo metodai. Tyrimas atliktas, taikant kiekybinį aprašomąjį tyrimo metodą. Tyrimo dalyviai – tėvai (n = 394), atsisakę skiepyti savo vaikus bent vienu skiepu iš rekomenduojamo vaikų profilaktinių skiepijimų kalendoriaus.

Rezultatai. Tyrimo rezultatai atskleidė, kad tėvai žino apie profilaktinius skiepus nuo infekcinių ligų, tačiau tik trečdalis sutinka, kad profilaktiniai skiepai yra pagrindinis būdas apsisaugoti nuo infekcinių ligų. Dažniausiai tėvai neskiepija savo vaiko dėl komplikacijų baimės; per intensyvaus skiepų kalendoriaus; dėl per daug vakcinose esančių sudedamųjų dalių; dėl to, jog mano, kad vaiko imunitetas persirgus infekcine liga yra geresnis nei įgytas po vakcinacijos; kad skiepai gali sukelti kai kurias papildomas ligas, bei dėl tėvų nuomonės, kad skiepai yra farmacijos kompanijų užsidirbimo būdas.

Išvados. Tėvų apsisprendimui skiepyti vaikus didžiulę įtaką turi klaidinga informacija apie vakcinų saugumą žiniasklaidoje bei internete. Dėl nepakankamai turimos informacijos ir neteisingo požiūrio apie skiepijimą tėvai linkę nepasitikėti skiepų nauda. Pagrindinės priežastys, dėl ko tėvai atsisako skiepyti savo vaikus, yra baimė dėl skiepų sukeliamų komplikacijų ir šalutinio poveikio, per intensyvaus skiepų kalendoriaus ir dėl vakcinų sudedamųjų dalių kiekio bei poveikio.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.