Konceptualiosios metaforos įvairaus tipo diskursuose - Brazienė, Veronika (Respectus Philologicus, 2004)
Šiame straipsnyje nagrinėjamos konceptualiosios metaforos politiniame bei propagandistiniame diskurse. JAV Prezidento Džordžo Bušo kreipimasis į tautą nagrinėjamas J. Derrida dekonstrukcijos teorijos pagrindu išskiriant tekste binarines opozicijas bei analizuojant konceptualiasias teksto metaforas pasitelkus G. Lakoffo teorijos nuostatas. Propagandistinio diskurso konceptualiosios metaforos straipsnyje nagrinėjamos pasitelkus tarybinio laikotarpio agitacinius plakatus. G. Lakoffo postulatas, kad metafora yra mąstymo, o ne kalbos reiškinys patvirtinamas tuo, kad konceptualiųjų metaforų esama tiek kalboje, tiek vizualiojoje medžiagoje.
Keywords: konceptualioji metafora; dekonstrukcijos teorija; skirtumai; binarinės opozicijos; metaforų vizualizacija