Teorinės antonimijos problemos (žvilgsnis nuo amžių sandūros) - Wierzbinski, Jaroslaw (Respectus Philologicus, 2003)
Šiuolaikinę antonimijos tyrinėjimų būseną charakterizuoja nuolatinė efektyvesnių antonimų tyrimo būdų paieška. Galima akcentuoti tam tikrus tyrimo akcentų pokyčius – nuo bendrųjų kalbos problemų pereinama prie konkrečios antonimų raiškos šnekoje, ir tai lemia tyrimo srities plėtrą: analizuojamos konkrečios antoniminės paradigmos, jų funkcinės ypatybės, antonimija siejama su sinonimija, polisemija, stambesniais semantiniais junginiais (sinoniminiais–antoniminiais blokais). Straipsnyje apžvelgiamos svarbiausios antonimijos tyrimų XX amžiaus pabaigos rusų lingvistikoje kryptys ir rezultatai.
Keywords: leksinė semantika; antonimai; sinonimai; sinoniminiai–antoniminiai santykiai; sintagmoparadigmatika