Žvilgsnis pro Europos poetų langus (Stephane’o Mallarme ir Gustawo Danilowskio eilėraščių "Langai" lyginamosios analizės bandymas) - Legutko, Grażyna (Respectus Philologicus, 2006)
Straipsnyje pateikiama lyginamoji dviejų eilėraščių analizė. Šie eilėraščiai, parašyti prancūzų ir lenkų poetų, yra vienodai pavadinti - "Langai". Abu jie yra poetinė bandymo siekti žmogiškosios egzistencijos prasmės ir bandymo išspręsti neaiškią egzistencijos mįslę raiška. Nors Stephane’as Mallarme ir Gustawas Danilowskis yra skirtingų šalių poetai, jie turi bendrus įsitikinimus, panašius į Europos simbolistų idealistinį gyvenimo suvokimą. Kadangi jų požiūriai panašūs, tai ir jų eilėraščių herojus patiria panašias problemas. Lyriniai herojai kalba apie skausmą, kančią ir žmogiškosios egzistencijos žiaurumą; jie trokšta išsiveržti iš žmogiškosios egzistencijos rato; jie svajoja pabėgti nuo kasdieninio gyvenimo ir pasiekti begalybę (absoliutą). Abiem poetams "Langai" yra paslaptinga riba tarp žemiškojo ir nežemiškojo gyvenimo. Abiejų "Langų" prasmė yra simboliška: Mallarme sieja juos su menu ir svajonėmis, o Danilowskis - su mistine vizija.