Respectus Philologicus, 2009 Nr. 16 (21) A - Bankauskaitė, Gabija (Respectus Philologicus, 2009)
TURINYS / SPIS TREŚCI I. DISKURSAS: GENERAVIMO, SUVOKIMO IR POVEIKIO TYRIMO PROBLEMOS Agnieszka Miksza (Lenkija). The Politics of Reading and Writing. Jeanette Winterson’s Dialogue with Herself and the Reader... 11 Olga Glebova (Lenkija). Recontextualisation as an Interpretive Strategy in Contemporary Novelistic Discourse ... 19 Wojciech Majka (Lenkija).Understanding as Context for Disclosure ... 30 Jurgita Vaičenonienė (Lietuva). Cultural Translation and Linguistic Metaphor: A Case Study of Verbal Metaphor Translation ... 38 Regina Koženiauskienė (Lietuva). Manipuliavimas antraštėmis: teksto ir konteksto opozicija...50 Erika Rimkutė, Neringa Pakalnytė (Lietuva). Socialinių reklamų tematika ir kalbinės ypatybės... 57 Dovilė Vengalienė (Lietuva). The Cultural Aspects of Auto-Ironic Blends Referring to Lithuania and America in News Headlines ... 73 Solveiga Sušinskienė (Lietuva). Nominalization as a Micro-Structural Item of English Scientific Discourse ...84 II. MENINIS TEKSTAS: INTERPRETAVIMO GALIMYBĖS Ugnius Keturakis (Lietuva). Du keliai į moderniąją nacionalinę kultūrą: V. Kudirka ir J. Baltrušaitis... 93 Marek Smoluk (Lenkija). The English Royal Court through the Eyes of Erasmus ... 105 Ingrida Žindžiuvienė (Lietuva). Location and Space in Don Delillo’s Cosmopolis and Antanas Škėma’s Balta drobulė ... 112 III. ŠIUOLAIKINIAI LIETUVIŲ KALBOTYROS TYRIMAI: LINGVISTINĖS IR EKSTRALINGVISTINĖS PROBLEMOS Jonas Andrijauskas, Lina Bačiūnaitė-Lužinienė, Vytas Kriščiūnas (Lietuva). The Employment of New Technologies in Diachronic Toponymy ... 123 Saulė Juzelėnienė, Giedrė Baranauskaitė (Lietuva). Judėjimo ore semantinės grupės raiška ...135 Robertas Kudirka (Lietuva). Lietuvių bendrinės kalbos kirčiuotų ilgųjų ir trumpųjų balsių formantinė struktūra... 141 Jurga Kerevičienė (Lietuva). Dativus iudicantis in Lithuanian and its Equivalents in English ... 153 Daiva Aliūkaitė (Lietuva). Bendrinės kalbos vaizdiniai: kvazistandarto problema... 160 Nijolė Tuomienė (Lietuva). Periferinės Ramaškonių šnektos a, ia kamienų daiktavardžių linksniavimas. ...188 Rima Bacevičiūtė (Lietuva). Instrumentinio garsų tyrimo kryptys ir problemos lietuvių dialektologijoje... 202 IV. MOKSLINIO GYVENIMO KRONIKA Birutė Briaukienė (Lietuva). „Lietuviškai gramatikėlei“ — 110 metų... 216 Daiva Aliūkaitė, Gabija Bankauskaitė-Sereikienė (Lietuva). Jaunųjų Lietuvos tyrėjų lituanistų mokslinis sambrūzdis — VU KHF jubiliejinių renginių dalis ... 221 V. REIKALAVIMAI STRAIPSNIAMS ... 226 Vi. MŪSŲ AUTORIAI ... 234