DESCARTES ’O AR RYLE ’O MITAS ? - Saulius, Tomas (Problemos, 2017)
Straipsnyje Ryle’o „Sąmonės samprata“ traktuojama kaip poleminis veikalas. Keliamas klausimas, kokiu pagrindu jame kritikuojama „intelektualinė tendencija“ yra siejama su istoriniu Descartes’u. Ginama tezė, kad „Descartes’o mitas“ – tai retorinė konstrukcija, neatspindinti svarbių Descartes’o dualizmo aspektų. Daromos dvi išvados. Pirma, neduodamas aiškių analizės kriterijų, Ryle’as mėgina suteikti savo veikalui sistemiškumo pobūdį būtent retorinėmis priemonėmis. Antra, „Meditacijų“ ir „Descartes’o mito“ kontrastai atskleidžia, kad santykis su filosofine tradicija nėra Ryle’o pakankamai reflektuotas.
Keywords: Gilbertas Ryle’as; Descartes’as; sąmonė; dualizmas