Trimatis politinio pasaulio modelis: filosofinė interpretacija - Shevchuk, Dmytro (Problemos, 2017)
Straipsnyje pateikiama fundamentalių ontologinių politinio pasaulio principų filosofinė analizė. Autorius susitelkia į tris pagrindinius politiškumo raiškos būdus: (i) antagonistinį, kuris pateikiamas per draugo ir priešo santykius; (ii) agonistinį, kuriuo politika atsiskleidžia kaip varžybos tarp skirtingų ideologijų ir pozicijų; ir (iii) įsivaiduojamą ir simbolinį, kuris pasirodo kaip tvirtas politikos ir socialinių kultūrinių aplinkybių ryšys. Šie politiškumo pasireiškimai dažnai būna susipynę ir įkūnija trimatį politinio pasaulio modelį, grindžiantį santykių ir politinių veiksmų tinklą.
Keywords: politiškumas; politinis pasaulis; antagonizmas; agonizmas; įsivaizduojamybė; simbolis