Ekologinis-dorovinis imperatyvas: ištakos ir turinys - Kalenda, Česlovas (Problemos, 1996)
Ekologinio imperatyvo sąvoka atsirado kaip reakcija į globalinę ekologinę krizę ir kartu kaip perspėjimas žmonijai apie augantį pavojų. Jo pagrindą sudaro požiūris į biosferą kaip vientisą organizmą, kurio atskirų dalių pažeidimai sukelia viso kūno negalavimus. Šio reguliatyvaus principo intelektinės ištakos susiję su idėja, jog mokslinę techninę veiklą būtina kontroliuoti remiantis dorovės normomis. Ekologinio dorovinio imperatyvo turinį sudaro mokslinė-ekologinė ir etinė-moralinė ekspertizės. Šio imperatyvo turinys išreiškia žmonijos siekį suteikti ir palaikyti palankias sąlygas kiekvienos gyvos būtybės egzistavimui. Šis reikalavimas nurodo žmogui gerbti ekologinius dėsnius ir saugoti gyvybę Žemėje: tokia nuostata sąlygoja žmogaus etinį pasirinkimą. Ekologiniai reikalavimai apibrėžia tas sąlygas, be kurių neįmanoma pasiekti dorovės principuose formuluojamų tikslų. Mokslo ir dorovės sintezė, žinių ir vertybių vienovė tampa įsakmiu reikalavimu, civilizacijos tolesnės plėtros būtina sąlyga, leidžiančia išvengti ekologinės katastrofos.
Keywords: Ekologija; etika; dorovė; imperatyvas; gyvybė