J. Grigaliūnas. Kategorijų „materija", „judėjimas", „vystymasis" santykio materialistinėje dialektikoje problema - Lomanienė, Nijolė (Problemos, 1983)
1981 m. spalio 20 d. Vilniaus universitete J. Grigaliūnas apgynė filosofijos mokslų kandidato disertaciją „Kategorijų materija, judėjimas, vystymasis santykio materialistinėje dialektikoje problema“. Disertacijos oficialieji oponentai – prof. E. Solopovas ir prof. V. Bosenka, kurie pažymėjo, kad disertantui pavyko išvengti ydingos pozicijos, pasirinkus labai reikšmingą problemą kategorijų sistemoje, parodžius jų turinio visuomeninį praktinį sąlygotumą, realų, gnoseologiškai reikšmingą savitarpio ryšį.
Keywords: J. Grigaliūnas; materija; judėjimas; vystymasis; marksizmas