Dorovės ir religinių vaizdinių ryšio atsiradimas - Liubarskienė, Zita (Problemos, 1983)
Straipsnyje siekiama atskleisti dorovės ir religinių vaizdinių ryšio pirmykštėje visuomenėje atsiradimą, nagrinėtą lietuvių autorių XX a. pradžioje bei sovietiniu laikotarpiu. Pateikiamos dvi koncepcijos: pirmoji teigia, kad moralė atsirado anksčiau nei religija. Moralė yra objektyvus socialinis reiškinys, atsiradęs kartu su visuomene. Kita nuomonė teigia, jog moralė atsirado dėl religijos. Šios dvi koncepcijos nėra griežtai alternatyvios viena kitai, nes pirmoji turėjo tikslą ateistiškai pagrįsti moralės pirmumą ir autonomiškumą prieš religiją, o antroji, kaip socialinė filosofija, šį klausimą sprendė grynai teoriškai. Vienu atveju moralė kaip socialinis reiškinys nagrinėjama genetiškai, kitu – traktuojama kaip jau esamas reiškinys. Straipsnyje laikomasi nuomonės, jog moralė primityvia forma egzistavusi ir pirmykštės visuomenės sąlygomis. Pirmykščio žmogaus mąstymo ir dvasinio gyvenimo sinkretizmą marksistinės socialinės metodologijos rėmuose vienu ar kitu aspektu pripažįsta dauguma filosofų. Visi reiškiniai, kurie nebuvo teisingai suvokiami, bet turėjo didelę reikšmę pirmykščio žmogaus gyvenime ir visuomenėje, buvo aiškinami fantastiškai, magiškai ir antgamtiškai.
Keywords: Dorovė; religija; pirmykštė visuomenė; Lietuvos filosofija; marksizmas