Visuomenės raida kaip mokslinio tyrimo objektas - Meškauskas, Eugenijus (Problemos, 1978)
Straipsnyje teigiama, kad materialistinė istorijos samprata yra viena pagrindinių teorinių prielaidų, iškeliančių vystymosi požiūrį iki šiuolaikinės mokslinės metodologijos principų. Visuomenės raidos, kaip materialaus vystymosi proceso, tyrimas reikalauja išspręsti metodologinę visuomenės materialiosios struktūros problemą. Ši problema virsta materialiųjų visuomenės santykių problema. Visuomenės santykio su gamta ir jos materialiosios struktūros specifikos išaiškinimas įgalina tinkamai kelti ir spręsti fundamentalią objektyvaus jos raidos tyrimo problemą – visuomenės egzistavimo gamtoje sąlygų ir jos materialiosios struktūros ryšio problemą. Mokslinis visuomenės raidos proceso tyrimas leidžia susieti bendrąjį sociologinį ir istoriografinį visuomenės istorijos tyrimo aspektus, jų nesutapatinant. Šis tyrimas yra tiesiogiai susijęs su aiškinimu ryšio tarp to proceso materialaus turinio ir konkrečiai istoriškai sąlygotų tikslingos žmonių veiklos formų bei jos ideologinių motyvų.
Keywords: Visuomenė; istorija; materializmas; marksizmas; vystymasis