Socialistinių ekonominių santykių teisinės formos klausimu - Dabkus, Romualdas (Problemos, 1968)
Autorius teigia, kad tarybinėje sociologinėje literatūroje yra nepakankamai apibrėžta nuosavybės sąvoka. Straipsnyje aptariama nuosavybės teisės genezė ir jos istorinis vaidmuo. Teigiama, kad nuosavybės instituto atsiradimas yra tiesiogiai susijęs su mainų, kaip visuomeninės gamybos produktų pasiskirstymo formos, įsigalėjimu, kurį objektyviai sąlygojo gamybinių jėgų išsivystymas. Nuosavybės sąvoka yra teisinė sąvoka ir tik šia prasme ji tinka ekonominiams santykiams apibūdinti. Socialistinėje visuomenėje, kaip pirmojoje komunistinės visuomenės išsivystymo fazėje, nuosavybės teisės institutas dar yra būtinas kaip produktų skirstymo forma. Vartojimas čia yra susijęs su individo asmenine teise į vartojamuosius daiktus. Socialistiniai ekonominiai santykiai turi teisinę nuosavybės santykių formą. Daroma išvada, kad perėjimas į antrąją komunistinės visuomenės išsivystymo fazę yra susijęs su nuosavybės teisės instituto ir ekonominių santykių teisinės formos išnykimu.
Keywords: Socializmas; komunizmas; ekonominiai santykiai; nuosavybė; valstybė