Einsteino fenomenas: ką liudija nepastebėtas autentiškas žinių šaltinis - Krikštopaitis, Juozas Algimantas (Problemos, 2009)
Straipsnis pristato ir nagrinėja pamirštą, o galbūt ir nepastebėtą knygą apie Einsteiną, kurią parašė jo bendraamžis ir studijų Ciuriche kolega Davidas Reichinsteinas. Knyga vokiečių kalba buvo išleista Berlyne ir Kaune 1932 m. Dėl mažo tiražo ir politinės situacijos knyga tapo retenybe, nepatekusia į istorikų akiratį. Ji vertinga tuo, kad apie didįjį epochos fiziką rašė kelis dešimtmečius su juo draugavęs bei diskutavęs asmuo. Knygos autorius pateikia daug unikalios medžiagos apie Einsteino pasaulėžiūrą, įsitikinimus, filosofinio pobūdžio samprotavimus, apie jo asmeninius bruožus, laikotarpio politinę situaciją, negailestingą fizikos korifėjaus oponentų kritiką. Straipsnyje autentiški įvykių dalyvio pateikti faktai nagrinėjami mėginant išryškinti Einsteino intelektinės veiklos bruožus, jo elgsenos pobūdį, susidūrus su nacionalistiniais ir religijos klausimais. Straipsnis skiriamas Einsteino 130-osioms gimimo metinėms paminėti.
Keywords: Einsteinas; filosofija; istorija; mokslas; nacionalizmas; pasaulėžiūra