BŪTIS IR KALBA INTENCIONALINIŲ SĄRYŠIŲ TINKLE: F. BRENTANO – E. HUSSERLIS - Lavruchinas, Andrejus (Problemos, 2005)
Straipsnyje specialiai nagrinëjamas esminis skirtumas tarp Brentano ir Husserlio požiųrių į teiginio ir kalbos tarpusavio priklausomumą. Ypatingas dëmesys skiriamas tam faktui, kad Brentano deskriptyviojoje psichologijoje, nagrinëjant teiginio ypatybes, nustatoma veiksmaþodžio „yra“ reikšmė egzistenciniuose teiginiuose. Tuo daroma uþuomina į sprendimą problemos, kuri vėliau Husserlio fenomenologijoje patyrė radikalius pokyčius. Egzistencinių teiginių koncepcijos temizavimas veda mus prie „būties sąvokos“ ir toliau – prie ontologinės problematikos Brentano „deskriptyviosios psichologijos“ ir Husserlio fenomenologijos ribose. Reikšminiai žodžiai: egzistenciniai teiginiai, bųties sąvoka, kopuliatyvus sakinys, kopuliatyvi funkcija, doxa, transcendentalinë būties ir turėjimo hermeneutika, sąmonės tikėjimo horizontas.DAS SEIN UND DIE SPRACHE IM NETZ DER INTENTIONALEN BEZIEHUNGEN: F. BRENTANO – E. HUSSERLAndrei LaurukhinSummaryIn diesem Artikel ist es speziell darauf eingegangen, worin das prinzipielle Unterschied zwischen der Brentanos und Husserls Lehre vom Zusammenhang zwischen dem Urteil und der Sprache besteht. Eine besondere Aufmeksamkeit ist dem Fakt geschenkt, daß die Geltung des Verbs „ist“ in den Existentialsurteilen in Betrachtung der Besonderheiten des Urtels in der Brentanos deskriptiven Psychologie bestimmt wurde. Dadurch wurde die Lösung des Problems angedeutet, die später in der Husserls Phänomenologie seine radikale Veränderung fand. Auf diese Weise führt uns die Thematisierung der Lehre über Existenzialurteile zur Erklärung des „Seinsbegriffs“ und weiter zum ontologischen Problem im Rahmen der Brentanos „deskriptive Psychologie“ und der Husserls Phänomenologie. Keywords: Seinsbegriff, und Seinssetzung, kopulativer Satz, und kopulative Funktion, Doxa, transzendentale Hermeneutik von Sein und Haben, Glaubenshorisont des Bewusstseins.