Pirmieji Lietuvos filosofijos mokslo šimtmečiai [R. Plečkaitis. Filosofija Lietuvos mokyklose XVI— XVIII a. Dakt. disert. V., 1968] - Ozolas, Romualdas (Problemos, 1969)
R. Plečkaičio filosofijos mokslų daktaro disertacijoje „Filosofija Lietuvos mokyklose XVI–XVIII a.“ tyrinėjamas scholastinės filosofijos atsiradimas, įsigalėjimas ir smukimas bei naujųjų amžių filosofijos formavimasis Lietuvoje. Analizuojama scholastinė švietimo sistema, atskirų mokslo disciplinų turinio kitimas, parodant šio kitimo ryšį su specifinėmis nagrinėjamojo laikotarpio Lietuvos politinėmis ir socialinėmis sąlygomis bei su visa Vakarų Europos filosofinės ir mokslinės minties plėtote.