Alfonso Nykos-Niliūno intelektinių nuostatų sluoksniai praėjusio šimtmečio šeštojo dešimtmečio pabaigos – devintojo dešimtmečio vidurio tekstuose, dienoraščiuose ir korespondencijoje
Straipsniai
Emilija Blockutė
Vilniaus universitetas
Publikuota 2024-06-26
https://doi.org/10.15388/VUIFSMD.2024.6
PDF

Reikšminiai žodžiai

Alfonsas Nyka-Niliūnas
literatūros istorija
intelektualinė istorija
biografika
egodokumentika

Kaip cituoti

Blockutė, E. (2024) “Alfonso Nykos-Niliūno intelektinių nuostatų sluoksniai praėjusio šimtmečio šeštojo dešimtmečio pabaigos – devintojo dešimtmečio vidurio tekstuose, dienoraščiuose ir korespondencijoje”, Vilnius University Open Series, pp. 83–103. doi:10.15388/VUIFSMD.2024.6.

Santrauka

Tekste tiriamos poeto Alfonso Nykos-Niliūno intelektinės nuostatos, kurios pradėjo formuotis dar praėjusio šimtmečio penktojo dešimtmečio kultūrinėje spaudoje, o aiškias formas įgijo šeštajame dešimtmetyje, leidžiant literatūrinį žurnalą „Literatūros lankai“. Intelektinių nuostatų ir jų paskatintų vertinimų Nyka-Niliūnas laikėsi ir vėlesniuose gyvenimo etapuose. Straipsnyje Nyka-Niliūnas matomas ne tik kaip poetas, vertėjas, bet ir aktyvus kultūrinio lauko, literatūros kanono formuotojas, pristatomi jo darbo principai. Į analizę įtraukiami ir Nykos-Niliūno „Dienoraščio fragmentai“, kuriuos siūloma traktuoti kaip autobiografinę konstrukciją. Straipsnyje taip pat pristatoma gyvenimo patirtis, kuri nepateko į Nykos-Niliūno publikuotą dienoraštį, leidžianti naujai pažvelgti į Nyką-Niliūną, jo kuriamą autoreprezentacinį vaizdinį.

PDF
Kūrybinių bendrijų licencija

Šis kūrinys yra platinamas pagal Kūrybinių bendrijų Priskyrimas 4.0 tarptautinę licenciją.

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.

Skaitomiausi šio autoriaus(ų) straipsniai

1 2 3 4 5 > >>