Erazmo Roterdamiečio leidiniai Vilniaus universiteto bibliotekoje
Straipsniai
Emilija Jovaišaitė
Vilniaus universitetas
Publikuota 2024-02-14
https://doi.org/10.15388/VUIFSMD.2023.3
PDF

Reikšminiai žodžiai

Erazmas Roterdamietis
Vilniaus universiteto biblioteka
skaitymo kultūra
cenzūra
vienuolynų bibliotekos
Johanas Frobenas
XVI–XVIII a.

Kaip cituoti

Jovaišaitė, E. (2024) “Erazmo Roterdamiečio leidiniai Vilniaus universiteto bibliotekoje”, Vilnius University Open Series, pp. 35–50. doi:10.15388/VUIFSMD.2023.3.

Santrauka

Straipsnyje pristatomas Vilniaus universiteto bibliotekos (toliau – VUB) rinkinys – Erazmo Roterdamiečio leidiniai, išleisti XVI–XVIII a. Erazmo veikalų recepcija Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje nėra ištyrinėta tema. Istoriografijoje užsimenama apie ypatingus atvejus, kurie retai patys tampa tyrimo objektu. Platesnė apžvalga prisidėtų prie gilesnio skaitančiosios visuomenės ir jos kultūros XVI–XVIII a. Lietuvoje pažinimo.

Pagrindinis tyrimo tikslas – atlikti kuo išsamesnę VUB esančių Erazmo leidinių egzempliorių apžvalgą. Analizuojami rinkinio aspektai: leidinių populiarumas, leidimo vietų geografija, savininkų ratas ir skaitymo kultūra. Akivaizdu, kad dauguma egzempliorių priklausė dvasininkijai, o tai lėmė, kad populiariausi buvo teologinės ir filologinės pakraipos Erazmo leidimai. Šiandien geriau žinomos satyros ne tokios gausios, tačiau ilgiau išliko populiarios. Dauguma egzempliorių pasiekė Lietuvą iš vokiškų ir olandiškų leidybos centrų. Lietuvos savininkų katalikiškas profilis lėmė, kad dalis leidinių buvo cenzūruoti, tačiau šie atvejai ne tokie drastiški kaip kitur. Marginalijos byloja apie išsilavinusį Erazmo skaitytojų ratą Lietuvoje.

PDF
Kūrybinių bendrijų licencija

Šis kūrinys yra platinamas pagal Kūrybinių bendrijų Priskyrimas 4.0 tarptautinę licenciją.

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.

Skaitomiausi šio autoriaus(ų) straipsniai

1 2 3 4 5 > >>